Monday, 8 April 2013


In an age when and where there are more questions than answers and when the available answers are in contradiction with one another, the natural reaction of an average mind is perplexity (a state of anxiety and confusion).In search of immutable answers, the lifestyle of fantasy becomes the most attractive option for the troubled teenagers and youths. This lifestyle, as attractive as it looks, needs some dilution of maturity in order to achieve a more practical decision-making/solution to the daily issues of teenage and youthful life. These matured and insightful tips are being offered in this concise message.
            To the teenager/youth that seeks his/her parents' constant understanding and agreement to his/her ever-changing lifestyles; Seek to understand and attend to your parents' unsaid needs and feelings before you expect such from them. After all, from infancy to childhood when your most common means of expressing wants, feelings and needs is crying, they've used their discretion to understand and attend to such needs. Reciprocate this and their attention will even be remote-controlled by you.
            Secondly, in your communication with them; take time to talk and calmly communicate your feelings. Stick to the issues at stake instead of arguing that "everybody else does it". Remaining calm during misunderstanding is one certain way of gaining respect. It shows your strong will and self control abilities simultaneously which naturally attracts respect. However real efforts are needed from on the part of everyone involved.
             Coming to peers and their pressures; the first step is the preparation of oneself to be a good friend; one who genuinely expresses interests, care and problem-solving skills in other peoples' affairs. Take active interest in others who do not only make a profession of their faith but also have works to back them up. To develop the courage and self confidence of confronting peer pressure, constant development of one's thinking ability and knowledge is very important because one with such ability does not have to lean upon inexperienced peers for direction. Adolescents who are good at something feel important in their own right. In fact such skillfulness and competence commands respect from fellow teenagers.

Most importantly is our relationship with God, which has been, is and will always be the pace-setter for all other relationships. Just like every other relationship, successful relationship with God is maintained via constant communication. Q.E.D. Prayers is therefore a must for every youth.

Finally, we can't get away with anything we do in life. Good or bad, we must receive our rewards, so do not listen to the voice of evil.One principle that governs all relationships is the golden rule: 'DO UNTO OTHERS AS YOU WOULD LIKE THEM DO UNTO YOU.' Virtually all religions in this world hold various versions but the same meaning of this golden principle. Therefore the only rule for receiving is giving. TAKE OR LEAVE IT!            

Sunday, 7 April 2013


Characters in order of appearance:
1. Aaron Ofosu ---- Son of James Ofosu
2. Awere          ----  Aaron's friend
3. Hannah         ----  Aaron's mother
4. Adwao         ----  Maidservant
5. Maanan        ----  Sister to Aaron
6. Fosuwa        ----  Paternal aunt to Aaron & Maanan
7. Lawyer Bonu ---  Friend of Ofosu family
8. James Ofosu ---- Businessman & head of Ofosu family
9. George         ---- brother to Aaron & Maanan
10. Mrs Bonu   ---- Wife to Lawyer Bonu.

Plot Summary:
The desire of James Ofosu to always choose a course of study for each of all his children and his success (or coincidence) in the cases of George and Kofi kick-started the chain of events.Unfortunately the refusal of Aaron and Maanan to follow the dictates of their father did not stop him (James) from employing the services of Lawyer Bonu to assist towards securing admissions for them. Having succeeded in getting a place in Manchester University for Aaron to study Engineering, he was also supposed to secure one in London for Maanan where she would study law.
Instead, he started love overtures towards Maanan, which climaxed when he forcefully tried to kiss her inside her father's living room and in the struggle that erupted between them, the entire (open) secret was revealed. James the realised that all that glitters are not gold. The emotional support by Awere to Hannah and her children was not useless after all as Awere who was rejected by James and his sister Fosuwa (the rejection instigated by Lawyer Bonu) became the toast of Ofosu family due the unfolded event. More so the news of his successful paintings sale to an American collector at 220 pounds further increased his credibility.This further proves to James and his sister that painting (just like Music as desired by Maanan) can be a lucrative source of income. Awere was congratulated and received a glass of water which is meant to give him good luck for the future.Denouement is played out as James gave in to the freedom of allowing each of them choose their desired course of study.

The theme of Inter-generational clash between the old constituted by James and the young represented by both Aaron and Maanan. It was indeed a conflict between choosing career for a living and choosing career  for its passion sake. With the erroneous assumption that his children were not yet capable of making wise decisions about their future careers, he insisted in doing it for them, via the assistance of Lawyer Bonu. However the young ones believed otherwise because their concern and motivation are the courses that satisfy their passion and not just reading to make money.

The second subject matter is the contradiction or misplacement of trust which played out when the  person(s) that deserve respect and trust were treated with disregard and suspicion while the one that was trusted was very unfaithful to his friend and wife. Hannah, her children and Awere that deserved a better treatment from James were neglected and were even accused of conspiracy at one point while Lawyer Bonu that was morally bankrupt was given the delicate responsibility of securing admissions and grooming Maanan in his law chambers.

The description of the interior decorations reveals an urbanised setting.Also the action of George in going for tennis practise and the description of James Ofosu's haulage (or transportation) business are further examples of events that normally happens in a metropolitan environment.The time setting can be described as modern period when parents would want to dominate their children's calling.

Dramatic Irony:
The actions of Lawyer Bonu  while he was alone with Maanan at her Father's living room runs counter to the tensed mood and suspicion spread out throughout the house before he entered.


1. Which question paper type of Literature in English as indicated above is given to you?
    A. Type Green B.Type Purple C.Type Red D. Type Yellow
Questions 2 to 5 are based on J.C De Craft's Sons and Daughters?
2. Who is the paternal aunt to Aaron and Maanan?
    A. Mrs Bonu B. Hannah C. Fosuwa D. Adwao.
3. From the play, George is a 
    A. Laboratory attendant B. pharmacist C. nurse D. medical doctor
Use the question below to answer question 4 and 5. 
'If you touch me I shall smash your face with this bottle.'
4. The statement is made by 
    A. Maanan to lawyer Bonu B. Maanan to Mrs Bonu C. James to Awere D. Awere to Aaron
5. The issue at stake is that 
    A. Maanan is trying to compromise B. Lawyer Bonu is trying to kiss Maanan C. James sees Awere as a  bad influence  D. Mrs Bonu is taunting Maanan for loving her husband.
Questions 6 to 10 are based on William Shakespeare's Romeo and Juliet.  
6. 'From forth the fatal loins of these two foes...A pair of star-crossed lovers takes their life...'
   The lines above suggest that the tragedy in the play 
  A. could have been averted  B. is predestined C. is brought on by enmity D. brought misfortune on the lovers.
7. 'O she doth teach the torches to burn bright! It seems she hangs upon the cheek of night.A rich jewel in an  Ethiop's ear'
From the lines above Juliet's beauty is presented 
A. in contrast to the to the dark night  B. as a source of envy to all C. in terms of riches D. as being outstanding.
8. 'The all-seeing sun Ne'er saw match since the world begun'.
The lines above are spoken by 
A. Count Paris in praise of Juliet  B. Romeo in praise of Juliet C. Romeo in praise of Rosaline D. Lady Capulet in praise of Rosaline.
9. The major role of Mercutio in the play is to 
A. serve as a contrast to Romeo B. aid and abet Romeo's passion C. annoy Tybalt D. accompany Romeo to Friar Lawrence
10. The play shares the feature of classical tragedy through the use of 
A. violence on stage B. chorus C. comic relief  D. flashback
Questions 11 to 13 are based on Ferdinand Oyono's The Old Man and the Medal.
11.'Meka, kneeling down in his usual fashion with his behind up in the air. Kelara knelt down beside him. Amalia and her husband knelt down as well.'
The actions of Meka, Kelara, Amalia and her husband signify
A. parade C. prayer D. celebration.
12. 'He knocked his toes against so many things that he had no tails anymore and the yaws he had suffered from his youth had twisted his toes up so that they pointed to the sky.'
The description above is in reference to the foot of 
A. Kelara B. Meka C. Egamba  D. Mvondo.
13. 'They said their prayers in a monotonous sing-song, kneeling on their bamboo like camels waiting to be loaded.'
The dominant figure of speech in the excerpt above is 
A. rhetorical question B. simile C. metaphor D. mixed metaphor
Questions 14 to 16 are based on Buchi Emechata's The Joys of Motherhood.
14. As a symbol of marital success and fulfilment, Ibuza community places a lot of importance on 
A. childbirth B. wealth C. male child D. female child
15. Ona on her dying bed appeals to Agbadi to 
A. give her a befitting burial B. take good care of her children C. take another wife D. allow Nnu Ego marry a man of her choice.
16. The little money Nnaife makes after returning from Fernando Po is used for 
A. expanding Nnu Ego's business B. taking care of his family C. sending his children to his school D. getting more wives.
Questions 17 to 20 are based on George Orwell's Nineteen Eighty-Four.
17. The novel is mainly classified as a
A. metaphor B. hyperbole C. satire D. fiction.
18. Winston writes that the hope of the country lies on the 
A. ministry of truth B. proles C. party D. children
19. In the novel, two minutes hates is a programme designed for
A. parents B. thought police C. the community D. children
20. To drop his philosophy of life and imbibe the tenets of the party, Winston is subjected to all forms of torture and inhuman treatment by 
A. O'Brien B. thought police C. Big Brother D. Goldstein
Questions 21 to 30 are based on selected poems from Johnson, al (eds.): New Poetry from Africa; Senanu, K.E and Vincent, T. (eds.): A selection of African Poetry; U. Maduka, C.T et al: Exam Focus: Literature in English: Eruvbetine, A.E et al (eds.): Longman Examination Guides; Nwoga, D.I. (ed.): West African Verse and Adeoti G: Naked Soles.
21. The movement in Adeoti's Naked Soles is charactised by 
A. hope and agreement B. freedom and self-determination C. pricks and tears D. disappointment and disarray.
22. One of the dominant themes of Rubadiri's An African Thunderstorm is the 
A. relationship between man and nature B. activities of man during rainy seasons C. effect of rain on women and children D. problem of climate change.
23. In Kunene's A Heritage of Liberation the weapons are to be preserved for the generations yet unborn by the 
A. gods B. elders C. people D. government.
24. Give me The Ministrel's Seat ends on a clarion call for 
A. freedom B. peace C. rectitude D. commitment.
25. '...the youthful hue/sits on thy skin like a morning dew...
The excerpt above from Marvell's To His Coy Mistress is an example of 
A. simile B. anaphora C. paradox D. onomatopoeia.
26. In Lawrence's Bat, the poet compares bat with 
A. sparrows B. swans C. swallows D. crows
27. Elliot's The Journey from the Magi could be said to examine the issues of 
A. three trees on the low sky B. empty wine-skins C. spiritual rebirth D. holy pilgrimage.
28. 'We would be believing we dreamt it'
The figure of speech in the line above from Acquah's In the Navel of the Soul is 
A. apostrophe. B. assonance C. antithesis D. alliteration
29. The casualties in Launko's End of  the War are 
A. women B.children C. men  D. soldiers
30. The theme of Cope's Sonnet VII is 
A. art of poetry B. adventure C. contempt for literature D. isolation
Questions 31 to 40 are based on General Literary Principles.
31. A literary work in which the characters and events are used as symbols is known as 
A. characterization B. allegory C. metaphor D. parallelism.
32. Characterization in a novel refers to the 
A. writer's opinion of the characters B. way the characters are revealed to the reader C.characters and the way they behave D. reader's opinion of the characters
33. In literary work, verbal irony refers to a 
A. device in which the speaker means the opposite of what he says B. situation in which the a character speaks or acts against the trend of events C.difficult situation which defies a logical or rational resolution D. device in which the actor on stage means exactly what he says.
34. In the theatre, words spoken by a character that are meant to be heard but not the other characters on the stage is called 
A. aside B. soliloquy C. accoustic D. tone
35. Drama is the representation of a complete series of actions by the means of 
A. movement and gesture for the screen and audience B. speech,movement and gesture for the stage only C.  speech, movement and gesture for the stage,screen and radio D. speech, movement and gesture for the screen and radio.
36. A poet's use of regular rhythm is known as 
A. allegory B. comedy C. metre D. onomatopoeia
37. A literary genre which directly imitates human action is 
A. drama B. comedy C. prose D. poetry.
38. A fable is a story in which 
A. allegations are made about the characters B. animals or things are used as characters C. there is an important setting D. the story is told in a poetic form
39. The juxtaposition of two contrasting ideas in a line of poetry is 
A. euphemism B. synecdoche C. catharsis D. oxymoron
40. The main aim of caricature is to 
A. describe B. expose C. emphasize D. ridicule
Questions 41 to 50 are based on Literary Appreciation
41.O! Ceremony, show me but thy worth What is thy soul of adoration
The figure of speech of in the lines above is 
A. antithesis B. invocation C. personification D. apostrophe
42. 'What eyes will watch our large mouths 
       Shaped by the laughter of big children What eyes will watch our large mouths?'
                                                                     Birago Diop: Vanity
      The tone of the lines above is one of 
A. sarcasm B. sacrilege C. chiasmus D. eulogy.  
43. The old man slept in his favourite chair 
      The wind ran its fingers through his hair 
      He looked like a tree gone dry of sap
      And His hands were dry upon his lap
      The rhyme scheme of the poem above is 
      A. bbaa B. aabb C. abab D. baba
44. Unequal laws unto a savage race, That board, and sleep, and feed....
      The lines above show that the speaker 
      A.detests discrimination B. is desirous of adventure C. hates his old wife . D. knows much of his city men.
45. ....How can I look at Oyo and say I hate long shiny cars? How can I come to the children and despise international school? And Koomson comes, and the family sees Jesus Christ in him...
The feeling conveyed by the speaker above is one of 
A. anger B. alienation C. hope D. despair.
46. 'Hide me now, when night children haunt the earth.'
                                                           Wole Soyinka: Night
       Night Children in the stanza above refects the consciousness of 
 A. birds B. armed robbers C. animals D. spirit beings.
47. 'Serrated shadows, through dark leaves  
       Till, bathed in warm suffusion of your dapped cells  
       Sensation pained me, faceless, silent as night thieves.'
                                                             Wole Soyinka: Night
       The dominant mood in the lines above is one of 
       A. apprehension B. defiance C. joy D. indifference.
48. 'The drums overwhelmed the guns....'
                                                 J.P Clark: Casualties
        The poet in the excerpt above uses 
        A. metaphor B. symbolism C. onomatopoeia  D. alliteration.
49. '...They do not see the funeral piles 
       At home eating up the forests....'
                                             J.P Clark: Casualties
50. 'I cannot rest from travel: I will 
       Life to the less, all times I have 
       Greatly, have suffered greatly.'
                                              A.L Tennyson: Ulysses
       The lines above inform the reader that the poet
       A. is determined to suffer B. has his poetic imagination in kindled C. will cure his sour mood D. will not drink much.                              


1.B   2.C  3.D  4.A  5.B  6.A  7.D  8.A  9.C  10.A  11.D  12.B  13.B  14.A  15.A  16.D 17.C 18.B  19.B  20.C  21.B  22.A  23.B  24.A  25.A  26.C  27.C  28.B  29.C  30.B  31.B  32.B  33.A 34.A 35.C  36.C  37.A 38.B 39.D  40.D 41.D 42.A 43.B 44.A 45.D  46.B  47.A  48.C  49.B  50.B     



1. The Women of Owu ------------------ Femi Osofisan
2. The Blinkards ------------------------- Kobina Sekyi


1. The Tempest -------------------------- William Shakespeare
2. Arms and the Man -------------------- George Bernard Shaw
3. The Importance of Being Earnest  ----- Oscar Wilde


1. Ambassadors of Poverty --------------- Umeh P.O.C
2. Homeless Not Hopeless  --------------- Sola Owonibi
3. Boy on a Swing   ----------------------- Oswald Mtshali
4. The Fence ------------------------------ Lenrie Peters
5. Expelled -------------------------------- Jared Angira
6. Myopia --------------------------------- Sly Cheney-Coker 


1. The Sun Rising -------------------------- John Donne
2. Daffodils -------------------------------- William Wordsworth
3. Strange Meeting ------------------------- Wilfred Owen
4. The Soul's Errand ------------------------ Walter Raleigh
5. Upon a Honest Man's Fortune ----------- John Fletcher
6. The Negro Speaks of Rivers ------------- J.M Langston Hughes


1. A Woman in her Prime ------------------- Asare Samuel Konadu
2. Purple Hibiscus -------------------------- Chimamanda Adiche


1. The Lord of the Flies --------------------- William Golding
2. The Color Purple  ------------------------ Alice Walker

Saturday, 6 April 2013



1. Sons & Daughters - Joe De Graft
2. Romeo & Juliet     -  William Shakespeare


1. The Joys of Motherhood -------------------------- Buchi Emechata
2. The Old Man and the Medal ---------------------- Ferdinand Oyono
3. Nineteen Eighty Four ------------------------------ George Orwell


1. Naked Soles -------------------------------------- Adeoti Gbemisola
2. An African Thunderstorm -------------------------- D. Rubadiri
3. In the Navel of the Soul ---------------------------- Kobena Eyi Acquah
4. Heritage of Liberation ------------------------------ Masizi Kunene
5. End of War ---------------------------------------- Okinba Launko
6. Give me the Minstrel's Seat ------------------------ Traditional Poem


1. The Journey of the Magi ---------------------------- T.S Elliot
2. To His Coy Mistress -------------------------------  Andrew Marvell
3. Bat -------------------------------------------------  D.H Lawrence
4. Sonnet ---------------------------------------------- Wendy Cope.